Norwegian (Bokmål) English 
SL%20mek%20svarthvitt
SL%20mek%20svarthvitt
Menu
15010

Ideen som startet stålbygg-eventyret

Tekst fra Gjesdalsbuen.

I 1998 var Knut Arve Ravndal gårdbruker, politiker og anleggsarbeider. Da fikk han idé, som siden har blitt en stor del av livet hans.

– Jeg så at disse sandwich-
byggene hadde stort potensial. På den tiden ble det brukt inne i frysere og produksjonshaller her. Så tenkte jeg; “fagåren, det går jo an å bruke dette utvendig også når de kan bruke det nedover Europa.” Det var slik det startet, sier Knut Arve Ravndal til Gjesdalbuen.

Rent teknisk er såkalte sandwich-element hardpresset polytan med pålimte stålplater. I 1998 var det, ifølge Ravndal, nesten ingen som brukte denne oppfinnelsen utendørs i Norge, men han fikk raskt konkurranse. Uten at han ble sur av den grunn.

– Jeg hadde uansett ikke kapasitet til å møte den etterspørselen som var. Det tok helt av da folk så hvor godt det fungerte. Det er så effektivt; du legger tusen kvadrat på et øyeblikk, sier Ravndal.

Bygget seg opp

Som profilert Frp-politiker har han sittet flere perioder i Gjesdal kommunestyre og Rogaland fylkesting. I 2008 solgte han gården på Ravndal, og i 2012 sa han fra seg de tyngste politiske vervene. Stadig mer tid har blitt viet Ravndal Stålbygg og sandwichbyggene.
Siden har han etablert Ravndal Eiendom AS som eier flere næringstomter på Skurve, og moderselskapet Ravndal Holding der han selv eier 85 prosent, og familien de siste 15.

Men i lang tid har han vært i dialog med SL Mekaniske om et samarbeid. Et samarbeid som endte med at firmaet fra Bryne nylig kjøpte opp 20 prosent av aksjene i Ravndal Stålbygg. Dermed sitter Knut Arve og barna på de siste 80.

Mens Ravndal Stålbygg budsjetterer med en omsetning på 30 millioner kroner i år, ligger SL Mekaniske på rundt 100 millioner kroner. På Skurve er de seks mann, og leier inn folk ved behov, mens SL Mekaniske har en langt større organisasjon.

Han solgte ikke fordi han måtte, men fordi synergieffektene er så gode, hevder Ravndal. Samarbeid om kontor, innkjøp, salg og prosjekter nevnes som gode argumenter for salget. Og så er det en ting til. Det har med alder å gjøre.

– Dette er ikke noe jeg må gjøre. Vi tjente penger i fjor, og det er lyse framtidsutsikter. Vi vil kunne gi kundene et bedre tilbud. Dette er med tanke på framtiden. Jeg blir eldre selv, og det er kjekt å tenke på at det jeg har bygget opp kan bli båret videre, og at arbeidsplassene har et liv også etter meg. Det er gode folk vi har ansatt, og da må vi ha respekt for det de står for og har vært med på. Nå har de en trygg framtid i et større system, sier Ravndal.

– Teller du på knappene?
– Nei, jeg gjør ikke det, men jeg er 64 år, og må være realistisk. En dag må jeg kanskje være så ærlig med meg selv at jeg innser at jeg ikke er den jeg engang var. Men jeg tror ikke jeg er den typen som kan sette meg ned og si at nå er det fred, sier han.

Stolt av å skape

Inntil videre skal Ravndal Stålbygg og SL Mekaniske drive videre som før. Ravndal i egne lokaler på Skurve, SL i leide lokaler på Bryne. Hva som skjer i framtiden vet ingen. Kanskje kjøper SL Mekaniske hele selskapet. Kanskje blir virksomheten flyttet til Bryne. Kanskje bygger Ravndal en gigantisk produksjonshall til både Ravndal Stålbygg og SL Mekaniske på Skurve.

– Dersom jeg en dag gir fra meg kontrollen i selskapet, er det ikke så viktig for meg om SL Mekaniske velger å administrerere seg fra Bryne eller Gjesdal, for verdiene, ideen, virksomheten og arbeidsplassene vil aldri forsvinne, sier Ravndal.

Formell utdannelse har han ikke. Men han har vært med på mye, både på og utenfor gården.

– Jeg har vel mer eller mindre vært i anleggsbransjen siden jeg var ferdig på skolen. Det går på å hauste mye erfaring, sier Ravndal om eventyret han har vært med på.

– Du har tjent mye penger på denne Sandwich-ideen?
– Jeg har aldri hatt behov for å tjene så mye penger, men jeg har klart meg, ja. Drivkraften min har vært å skape noe. Det er alfa omega for meg. Det er sporten min, svarer han.

– Er du stolt over det du har fått til?

– Jo, jeg tror jeg har lov til å være litt kry av det jeg har skapt. Jeg slapper av med den rollen vi har. Vi er her, og selskapet sviver og går. Andre ser også at det er verdi i det vi driver med. Det jeg er mest stolt over er at vi har oppført oss på en slik måte at vi er venner med dem som har kjøpt av oss. Det går mye på gjenkjøp, og det betyr mye for oss, sier Ravndal.

64 år til tross, senioren fra Ravndal sitter ikke mye i ro.

– Jeg er mye ute. Det er det jeg liker best. Det å styre prosjekter, skape nye prosjekter og ha kontakt med kundene. Jeg er prosjektansvarlig på det nye bygget til Ålgård offset nå, og så har vi påbygning på tredje etasje på Motorforum på Forus. Det er to relativt store næringsprosjekt som krever en del å følge opp, sier han.